Bij ImplantatenEde plaatsen we de meeste implantaten “guided” met behulp van een boorsjabloon. Dit leidt tot een voorspelbaar resultaat en voorkomt mogelijke complicaties.
Hier leggen we uit wat we bedoelen met de term ” guided”.
Als we guided werken bij het plaatsen van uw implantaten geldt hiervoor begroting 2.
De basis voor het guided werken is een 3-dimensionaal model van de kaak waarin het implantaat geplaatst zal worden. Dit beeld wordt gemaakt door het CBCT röntgenapparaat.
Omdat de tanden en kiezen niet voldoende nauwkeurig uit de CT scan komen wordt er ook een digitale scan van het gebit gemaakt, “digitaal happen”.
De digitale afdruk wordt precies op de CT scan geplakt.
Op de positie waar later een kroon of brug moet komen wordt vervolgens een gebitselement ingetekend. Met name voor een werkstuk van meerdere tanden of kiezen zorgt dit ervoor dat de implantaten netjes centraal onder de kroon of brug komen. Dit geeft later een mooier resultaat en een betere afsteuning van de kauwkrachten.
Bij implantaten in de onderkaak is het vooral erg belangrijk dat we de zenuw die het gevoel verzorgd van de onderlip en kin niet raken. Die zenuw wordt daarom in de CT scan opgezocht en ingekleurd. Voor de veiligheid blijven we altijd 2mm weg van die zenuw.
Bij implantaten n de bovenkaak is onder andere de ligging van de neusbijholte belangrijk, deze willen we niet beschadigen.
Het implantaat wordt gepland in de beelden van de CT scan. Het implantaat moet rondom in het bot staan, vrij van belangrijke structuren zoals de zenuw en netjes onder de geplande kroon. Soms een hele uitdaging om dit netjes voor elkaar te krijgen; fijn dat we dit op deze manier vooraf al digitaal kunnen doen, zodat we niet voor deze uitdaging of verrassingen komen te staan tijdens de behandeling.
Als bovenstaande is gedaan is de planning compleet. Nu willen we dit digitale eindresultaat overbrengen naar de werkelijkheid bij de patient is de mond. Hiervoor wordt een boormal gebruikt, die we met behulp van onze software maken. De implantoloog kan met behulp van deze boormal precies het gat boren voor voor het geplande implantaat.
De boormal wordt door een tandtechnieker 3D geprint en in de tandartspraktijk gesterilliseerd voor gebruik.
Daarna volgt de chirurgische afspraak waarin het implantaat bij de patient geplaatst wordt. Het tandvlees wordt verdoofd, de patient desinfecteert de mond met een spoelmiddel, waarna met behulp van de boormal het gat wordt geboord in het bot van de kaak. Hierna wordt, ook met gebruik van de mal, het implantaat geplaatst.